Veri tabanında NORMALİZASYON teknikleri nelerdir?

NORMALİZASYON(normalization)
          Birincil anahtarları ve işlevsel bağımlılıkları kullanarak bağıntıları analiz etme tekniğidir.Bu teknik,bir takım kuralların dizisini içerir ve kurallar uygulanarak bir VT herhandi bir derecede normal hale geitrilir.Yani daha açık ifade etmek gerekirse ;veri tabanı tasarım aşamasında veri tekrarını ,veri kaybını veya veri yetersizliğini önlemek için gerçekleştirilen işlemlerdir.

          Normalizasyon tanım olarak ise;(ayrıştırma) veri tabanında çok fazla satır ve sütundan oluşan bir tabloyu tekrarlardan arındırmak için daha az satır ve sütun içeren alt kümelerine ayrıştırma işlemidir. 

Normalizasyon amaçları;
-veri bütünlüğünün sağlanması
-uygulamadan bağımsızlık
-performansı artırmak

Normalizasyon yapılırken gereken kuralların her birine normal form denir.Bunlar;
-birinci normal form (1NF)
-ikinci normal form(2NF)
-üçüncü normal form(3NF)
-boyce-codd normal form(BCNF)
-dördüncü normal form(4NF)
-beşinci normal form(5NF)
-altıncı normal form(6NF)
-domain-key NF
    Bu 8 tane normal formdan genelde bizden 3 tanesini bilmemiz istenir.Yani 3 tanesini bilsek yeterlidir.(1NF,2NF,3NF)
    Bi de bunların dışında unnormalized form vardır.Buda bir veya daha fazla tekrarlanan gruplar içeren iki boyutlu tablolardır.Bu tablolar normal olmayan tablolardır.

    Normal formlardan bilmemiz gerekenleri açıklayacak olursak:

BİRİNCİ NORMAL FORM (1NF)

Birinci normal forma sahip olan tabloda her satır ve her sütunun keşisiminde yalnız bir değer vardır.Birden fazla e-posta adresi olan bir çalışan için e-posta1,e-posta2 gibi alanların olması normalizasyon kurallarına uygun değildir.Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma 1NF denir.

 İKİNCİ NORMAL FORM(2NF)


Veritabanı tasarımı sırasında birinci normal formun neden oldugu sorunları çözmek için 1NFyi başka normal tablolara bölmek gerekir.Bölünen tablolardan birinin birincil anahtarı ile bölünen diğer tablodaki birincil olmayan bir alan arasında bağımlılık varsa buna tam bağımlı bu duruma da 2NF denir.

ÜÇÜNCÜ NORMAL FORM(3NF)


Kısmi işlevsel bağımlılıkları ortadan kaldırarak 1NF deki sorunları çözebiliriz.2NF de ortaya çıkan sorunları çözebilmek için ise nitelikler arasındaki geçişli fonksiyonel bağımlılıkları ortadan kaldırmalıyız.

     Geçişli fonksiyonel bağımlılığı ifade edecek olursak;bir tablodaki veriden , başka tabloda bulunan aynı veri üzerinden diğer veriye ulaşıp ,ulaştığımız veriden de üçüncü bir tablodan  başka bir veriye ulaşmaya denir.

    Kısaca özet geçecek olursak normalizasyon;veri tabanında ortaya çıkan sorunları bir takım kurallar (normal formlar ) yardımıyla ortadan kaldırmak demektir.


NOT=Veri tabanına giriş yapmak isteyenlere başlangıç niteliğinde bir yazıdır.Yararlı olması dileğiyle .... :)        





Yorumlar

Popüler Yayınlar